2 Mart 2010 Salı

Hangi Güvenilmez Tipsiniz?

Gün kötü başladı. Manyağın teki kör bir saatte arabasını yıkamaya, arabasını yıkarken de bütün mahalleye cayır cayır radyo dinletmeye karar verdi. O da sabahın aynı kör saatinde karşısında sabahlığıyla balkona fırlamış bir earinna buldu. Konuyu başlıkla bağlantılandırmanın zamanı geldi o halde.

1 numaralı güvenilmeyecek insan tipi: Kendi keyfine göre davranışlar sergilerken çevresindeki kimseyi düşünmeyen (umursamayan) insan güvenilmezdir. Derhal uzaklaşılmalıdır bu insandan. Kendi bencilliğine boğulmuştur çünkü 1 numara, başka da bir haltı gözü görmez olmuştur. Yediği naneler çevresini sosyal ya da psikolojik ziyana uğratmaktadır; ama "umursamak" kavramı 1 numara tarafından henüz okuma listesine alınmamıştır.

2 numaralı güvenilmeyecek insan tipi: Yapıp etmeyeceği şeyler hakkında vıdı vıdı konuşup mangalda kül bırakmayan, sonra da tam olarak yapmayacağını iddia ettiği şeyi icra eden insandır. Güvenilmezin önde gidenidir 2 numara. Geçenlerde tanıdım bunlardan bir tanesini. Başkasına aşık olduğunu öğrendiği sevgilisinden ayrılmış, yıkıyor ortalığı: Hiç takmam olan bitene kafayı, anında siler-çeker giderim, biter gider, iki dakka durup üzülmem bile. Sonra da yılışan sırnaşan sevgi mesajları gönderiyor kendisinden bir çift boynuz armağanı aldığı eski sevgiliye. Ne net duruş edinebilmiş hayatta ne de "gurur" kavramı ile tanışıklık geliştirebilmiş. 2 numara fena halde mide kaldırıyor.

3 numaralı güvenilmeyecek insan en tehlikelisi. Flörtöz insan tipi bu. Tanıdığı herkesle aldı verdi içine girmek istiyor. Bu amaçla herkese özel insan muamelesi yapıyor. Kendisinden başka 15 kişiye daha aynı muhabbetin yapıldığını bilmeyen 3 numara kurbanları çoktan kollektifleşmiş bir flört kazanının habersiz katkı maddesi oluyor. Siz diyin bezelye, ben diyim mercimek. Az ama öz insana değer vermek, az ama öz insana değerli hissettirmek hakkında birşey bilmiyor 3 numara. Öğrenmeye de yanaşmıyor. Sebep: Seçenek çok olsun, zaten aynı anda 50 insandan da hoşlanılabilir.

4 numaralı güvenilmeyecek insan tipi: Çok çevrem olsun her yeni arkadaş edindiğimde bir eskisini unutayım insanıdır. Bu türü anarken kullanılan diğer halk tabiri "satıcı"dır. Kendisine toplum hayatı içinde çok sık rastlanır. Sürekli bir eğlence arayışı mevcuttur 4 numarada. Düsturu "Daha eğlenceli ortamlar, daha eğlenceli insanlar bulabileceksem, eskimiş ve sıkıcılaşmış arkadaşlarımla niye görüşeyim?" dir. Tanımlamaya gerek var mı bu tipi? 4 numarayı enteresan yapan şey hemen herkesin hayatına nüfuz etmeyi başaran bir örnek olmasıdır. Adeta bölünerek çoğalır.

5 numaralı güvenilmeyecek insan tipi: Cehaletini çarpık bir gurur duyarak pazarlayan insan tipidir. Kimler girer bu gruba? Kitap sevmemciler, opera sevmemciler, spor sevmemciler, tv sevmemciler, sinema sevmemciler, resim sevmemciler vs... Gider böyle bu. 5 numarayı güvenilmez yapan mesele birşeyi sevmiyor olması değildir. O şeye karşı geliştirdiği önyargıya cahil cehaletiyle sarılışıdır. Önyargının cehaletle yoğrulmuş hali marazların en büyüğüdür, en zararlısıdır. Ve 5 numaraların büyüyünce politikacı olmasında feci bir kara mizah vardır.

1 yorum:

venermin dedi ki...

Bravo...devamm..Sevgiler...

Yorum Gönder