25 Temmuz 2010 Pazar

Acıların Blogu

TRT Müzik açıldı açılalı nostaljik Türkçe pop dinleme şansım arttı. Hem de siyah-beyaz TRT kareleri eşliğinde. Klişe bir tip olduğumu şu gariban blogun satırlarında defaten açık etmiş olmakla birlikte, bu konudaki klişeliğimi ayrıca değerlendirme gerekliliği hissediyorum.

Müzikal meseleler söz konusu olduğunda umutsuz biçimde geçmişte yaşayan bir insanım ben. Gevur müziğinin de eskisini dinlerim, yerli müziğin de. Günümüz yabancı müzik piyasasında olup bitenden VH1'de yayınlanan kadarını bilirim. Garabet yeni neslin içi boş şarkılarını deneysel bir merakla dinlemeye çalışsam da, porno filmden hallice olan video klipler yerine iyi bir adult film izleyerek zaman geçirmeyi tercih ederim. Yalnız Lady Gaga'yı tenzih etmeliyim şu noktada. Madonna'nın 80'lerdeki ışıltısını görebiliyorum bu çılgın kızımızda. Onu ayrı bir yere koyuyorum bu mühim ışıltısal benzerlik nedeniyle.

Meseleye Türkçe müzik tarafından bakarsak kara cahilin önde gideniyim. Neredeyse 10 yıldır bıraktım yenileri takip etmeyi. Adı artık eskimiş tipler bile bana yabancı. E tabi şarkıları da öyle. Ama 80 ve 90'lara dair pek çok şarkı benim için hala büyüleyici. Özellikle de unutup gittiğim şarkılarla tesadüfen karşılaştığım anlarda resmen "vurucu".

Bugün TRT Müzik'te tesadüfen Atilla Özdemiroğlu şarkılarından yapılan bir derleme izledim. Eski şarkılarını çok sevdiğim bir insandır kendisi; ama bestesini yaptığından zerre haberim olmadığı (nispeten) yeni ve nefaset işlere de imza atmış. Mesela Demet Sağıroğlu tarafından yorumlanan "Bir Vurgun Bu Sevda". Bu şarkıyı 3 kere üst üste dinleyenin ciğeri delinir yahu! Masif katliam gibidir; ama şahanedir. Ve taaa 1997'den kalmadır. Söz Aysel Gürel, Müzik Atilla Özdemiroğlu! Peki ya "Eskidendi Çok Eskiden" için ne demeli? Bre adam, senin bizim kuş kadar canımıza kastın mı vaaarrrrr???? Söz Murathan Mungan, Müzik Atilla Özdemiroğlu!!! Yıl 2005.

Atilla Özdemiroğlu psikolojime çürük yumurta-domatesle saldırmışken, "dur biraz daha belamı arıyayım" dedim. Demet Sağıroğlu'nun çook eskilerden anımsadığım iki şarkısının peşine düştüm. "Biçare" (1994, Bir Uzay Heparı bestesidir kendisi) ile "Allah Görür" (1998, Gelmiş geçmiş en iyi Türk video klibidir aynı zamanda). Belasını bulmak bu olsa gerek!!!!

Görüldüğü üzere, ben klişelerin ötesine geçmiş, nostaljik müzik dinleyeceğim derken dertlere tasalara düşmüş birisiyim artık. Bu blog da acıların blogu oldu zaten anasını satiim!

2 yorum:

ABSOLUT - eklektik dedi ki...

atılla özdemıroglu cok öncelerıde sezen aksuyla calısıyordu ve bır cok güzel sarkısında onunda emegı var. o adamın adının oldugu hıcbır müzık kötü olamaz zagen. demet sagıroglunun o sarkısı ınsanı fena yapar, bır aralar cok dınlerdım onu.

earinna dedi ki...

Demet'in sesi ve şarkıları beni çok etkiliyor. Örnek verdiğim şarkılarını ancak birkaç yılda bir dinleyebiliyorum. Ancak o kadarına yüreğim dayanıyor. Gerçekten fena yapıyor.

Yorum Gönder